четвер, 30 квітня 2020 р.

Добрий день , діти .
Завдання на 04.05. і 05.05 (понеділок , вівторок )
Українська мова .Опрацювати стр.172-174
У зошиті зробити письмово впр.339 , 343 ,344
Дом. завлання впр.345
Природознавство. 04..05,  07.05.

ПРИРОДА УКРАЇНИ

ТЕМА: КАРПАТСЬКІ  та  КРИМСЬКІ ГОРИ.РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ.  

ЦЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ: 
Кримські гори вузькою смугою тягнуться вздовж узбережжя Чорного моря. Найвища точка гір — це гора Роман-Кош (1545 м). Приблизно 200 млн років тому на місці гірського Криму був океан. Про це свідчить те, що частина гір складається з вапняку. Кримські гори належать до низьких гір. Утворення гір триває. Про це нагадують землетруси. Кримські гори — молоді гори. У горах беруть початок річки. Вони мають швидку течію, особливо під час танення снігу в горах.
На плоских вершинах Кримських гір розміщені гірські луки, їх ще називають яйлами. Яйла означає пасовища.
З ранньої весни на луках цвітуть проліски, шафран, півонії, сині волошки, трапляється й едельвейс кримський.
Рослинність Криму різноманітна. Добре виявлені висотні пояси рослинності. У нижньому поясі ростуть такі вічнозелені рослини: плющ, чисткримський, рускус, суничник дрібноплідний, жасмин, магнолія, гліцинія, кедр гімалайський, мамонтове дерево, пальма, кипарис, лавр, мигдаль, інжир, хурма та інші.
Поширені штучні декоративні насадження парків, виноградників, плодових садів. Верхній, більш вологий, пояс укритий дубовими і сосновими лісами, буками. Подекуди зберігся тис. Зустрічаються кущі малини, шипшини, вовчих ягід. У вологих місцях на скелях стеляться ліани.
   Тут мешкають безліч тварин: олень благородний, козуля, муфлон, борсук, кам’яна куниця, водяна кутора, білка темутка, орел-білохвіст, чорний гриф, синій гірський дрізд; у гірських річках є струмкова й райдужна форель.
У Кримських горах є багато карстових печер, глибоких колодязів.
До Червоної книги занесено кам’яну куницю, кримську скельну ящірку, чорного грифа.
У горах Криму багато мінеральних джерел, цілющих озер. У кар’єрах добувають вапняки, пісок, гравій, гальку, глину. Цілюще морське повітря, мінеральні джерела, казкова краса гір — усе це створює чудові умови для відпочинку людей. Тут побудовано санаторії та будинки відпочинку. Люди займаються вирощуванням різних сортів винограду, а також троянд, які використовують для виготовлення парфумних виробів і ліків.
Карпатські  гори 
Назва Карпатських гір підходить від слов'янського "харбат", тобто "хребет". Українські Карпати - гори, середні за висотою. Утворені кількома гірськими хребтами. А між ними розкинулися мальовничі долини.
Клімат Карпат теплий і вологий. Карпатські гори - це місце в Україні, де випадає найбільше опадів: дощів - навесні і влітку, снігу - взимку. Весною сніг довго лежить на вершинах гір, але з часом тане під променями сонця. Після дощів і танення снігу вода потоками збігає з гір у долини й часто спричиняє повені. З гір тече безліч струмків і річок. Карпати - місце в Україні, де найбільше річок. Серед них Дністер, Тиса, Прут, Черемош. Вони багатоводні й використовуються для водопостачання, виробництва електроенергії.
Ми з вами говорили про те, що рослинність в горах змінюється від підніжжя до вершини. Тому біля підніжжя росте листяний ліс, в якому є дуби, граби, бук, липи, клени, ясени, вільха. Вище - мішаний ліс. В ньому вже з'являються і хвойні дерева: ялиці, ялини європейські (смереки). Тут можна зустріти кущі малини, ожини, шипшини, ліщини, багато лікарських рослин, грибів. Ще вище -ліс стає хвойним. У ньому ростуть смереки, ялиці, модрини. Хвойні ліси змінюються чагарниками, а за ними розкинулися гірські луки - полонини. Вони вкриті різними трав'янистими рослинами.

Перегляньте відео для закріплення. 

Та підготуйтеся до тестування за темою.





Домашнє завдання. 
стр.161-168 прочитати
Математика .Контрольна робота (на окремому листі, підписати і надіслати мені)


http://olgaosa123.blogspot.com/p/blog-page_754.html  





Немає коментарів:

Дописати коментар